15+ dot net interview questions

Dot Net Interview Questions

If you’re a fresher or an experienced person, this is the right platform for you to help you get started preparing for the Dot net interview questions.

Let’s continue by looking at the most commonly asked questions in .NET Interview Questions | dot net mcq.

dot net interview questions and answers

Dot net interview questions | Multiple Choice Questions | dotnet interview questions | dot net interview questions and answers | dotnet core interview questions | dot net developer interview questions

Dot Net Interview Questions | dot net mcq

Q1. What is the storage Size of Boolean type?

  • 1 byte
  • 2 bytes
  • 8 bytes
  • 16 bytes

Ans. The correct option is b.

Q2.Which of the following method Is used to find the length of the string?

  • Mid()
  • Format()
  • Len()
  • Asc()

Ans. The correct option is c.

Q3. Which of the following class Is not Included in the System.lO namespace?

  • String
  • File
  • Path
  • FileStream

The correct option is a.

Q4. Which of the following class Is used to access the file?

  • BinaryReader
  • StreamReader
  • Path
  • FileStream

The correct option is d.

Q5. Which of the following method release all resources used by a TextReader object?

  • Close()
  • Dispose()
  • Finalize()
  • ReadToEnd()

Ans. The correct option is b.

Q6. which of the following class allows you to access items by a key?

  • Hastable
  • ArrayList
  • Stack
  • Queue

Ans.The correct option is a.

Q7. which of the following class follows the Last In First Out (LIFO) order, which means the item added last to a stack object is read first?

  • LinkedList(Of T)
  • HashSet(Of T)
  • Queue (Of T)
  • Stack (Of T)

Ans. The correct option is d.

Q8.Which of the following class follows the First In First Out (FIFO) order?

  • Hastable
  • ArrayList
  • Stack
  • Queue

 Ans. The correct option is d.

Q9. Which of the following class follows the Last In First Out (LIFO) order?

  • Hastable
  • ArrayList
  • Stack
  • Queue

 Ans. The correct option is c.

 Q10. Which of the following class enables you to create collections that act as double linked lists?

  • LinkedList(Of T)
  • List(Of T)
  • Dictionary(Of TKey, TValue)
  • Sorted Dictionary(Of TKey, TValue)

Ans. The correct option is a.

011. Which of the following class enables you to create generic collections that store pairs of keys and values?

  • Linked List(Of T)
  • List(Of T)
  • Dictionary(Of TKey. TValue)
  • Sorted Dictionary(Of TKey, TValue)

Ans. The correct option is c.

012. Which of the following class enables high-performance set operations?

  • Stack(Of T)
  • Queue (Of T)
  • HashSet(Of T)
  • List(Of T)

Ans. The correct option is c.

Q13. The class is used to manage an array of the binary representation of the values 1 and 0.

  • BitArray
  • ArrayList
  • Stack
  • Queue

 Ans. The correct option is a.

Q14. What is the extension of the files compressed with the GZipStream class?

  • zip
  • rar
  • cab
  • gz

Ans. The correct option is d.

Q15. The ______ class provides methods to create, copy, delete, move, and open files.

  • FileStream
  • FileInfo
  • StreamReader
  • File

Ans. The correct option is b.

Dot net interview questions | Multiple Choice Questions | dotnet interview questions | dot net mcq

Also Read:

I hope you like the post (Dot net interview questions).

Don’t forget to share it.

Leave a Comment

Your email address will not be published.