Top 50+ Dotnet interview questions And Answers

Dot net interview questions | Multiple Choice Questions | net mcq questions

If you’re a fresher or an experienced person, this is the right platform for you to help you get started preparing for the dotnet interview questions.

Let’s continue by looking at the most commonly asked questions in dotnet interview questions | dot net mcq.

dotnet interview questions and answers

Dot net interview questions | Multiple Choice Questions | net mcq questions | dotnet interview questions | dot net interview questions and answers | dotnet core interview questions | dot net developer interview questions | vb net mcq questions | vb.net interview questions | interview questions

dot net interview questions and answers | vb dot net interview questions | data types in vb net

dotnet interview questions | dot net mcq

Q1. ——- are reserved words that are used to perform specific tasks in VB.NET applications.

  • Keywords
  • Literal s
  • Constants
  • Variables

Ans. The correct option is a.

Q2. Which of the following is not a keyword in VB.NET?

  • Case
  • Catch
  • Class
  • Name

Ans. The correct option is d.

Q3. Which of the following makes variables/constants accessible only within their own class or from a class derived from that class?

  • Friend
  • Protected
  • Protected Friend
  • Private

The correct option is b.

Q4.To declare a variable in VB.NET, you use the ____statement.

  • New
  • Dim
  • Var
  • Initialize

The correct option is b.

Q5. A variable is declared as constant by using the ___keyword.

  • Var
  • Constant
  • Const
  • Dim

Ans. The correct option is c.

Q6. Which of the following is not an arithmetic operator?

  • *
  • %
  • +
  • =

Ans.The correct option is d.

07. Which of the following is not an operator in VB.NET?

  • MemoryOf
  • AddressOf
  • Like
  • AndAlso

Ans. The correct option is a.

Q8. The___statement helps in creating dynamic array.

  • arr
  • Dynarr
  • Redim
  • Var

 Ans. The correct option is c.

Q9. Which of the following statements transfer the program control from one block of code to another?

  • Selection
  • Jump
  • Iteration
  • Declaration

 Ans. The correct option is b.

Q10. Which of the following statement allows you to compare an expression with different values?

  • The Select Case statement
  • The While statement
  • The For statement
  • The Continue statement

Ans. The correct option is a.

Q11. Which of the following continues to execute the loop body for each element in an array or object collection?

  • The Break statement
  • The While statement
  • The For statement
  • The For Each statement

Ans. The correct option is d.

012. Which of the following transfers the program control directly to a labelled statement?

  • The Break statement
  • The Continue statement
  • The GoTo statement
  • The Return statement

Ans. The correct option is c.

Q13 Which of the following statement is used to include a namespace in a VB.NET application?

  • Namespace
  • Using
  • Include
  • Imports

 Ans. The correct option is d.

Q14. Which of the following keyword is used to create a structure in VB.NET?

  • Dim
  • Structure
  • ReDim
  • Struct

Ans. The correct option is b.

Q15.The block always executes, irrespective of the fact whether an error has occurred or not and is generally used for doing any clean-up process.

  • Finally
  • Try
  • Catch
  • Throw

Ans. The correct option is a.

Dot net interview questions | Multiple Choice Questions | dotnet interview questions | dot net mcq

Also Read:

net framework 2.0 | net framework 4.5 | multiple-choice questions | dot net framework | MCQ questions | MCQ questions with answers | Microsoft net framework | net interview objective questions | dot net 2.0 | dot net framework 2.0 download | dot net framework 3.5 | Dotnet 4.5 | dot net framework 4.0

I hope you like the post (Dotnet interview questions).

Don’t forget to share it.

Leave a Comment

Your email address will not be published.